
Het klinkt super hip en bijna iedereen vindt een met plaatjes gevuld document of presentatie aantrekkelijk om te zien. Hoe komt het dan dat in de rechtspraak nog nauwelijks gebruik gemaakt wordt van beelden? Zelf wilde ik per se een afstudeerscriptie schrijven waar beeld in voorkwam en ik richtte mij op een geschil tussen een bekende Franse mode ontwerper en een Deens-Nederlandse kunstenares waarbij een schilderij centraal stond¹. Ik moest me daarvoor specifiek begeven op het gebied van de intellectuele eigendom, want in andere rechtsgebieden kwamen geen beelden voor. Komt daar dan nu verandering in?
Visual thinking
Visual thinking means taking advantage of our innate ability to see – both with our eyes and with our mind’s eye – in order to discover ideas that are otherwise invisible, develop these ideas quickly and intuitively, and then share those ideas with other people in a way that they simply “get”, aldus Dan Roam in ‘The back of the napkin’².
Dan Roam ontdekte dat elk mogelijk probleem op te lossen is met een tekening. Het inzichtelijk maken van problemen lost ze op, dwingt tot het maken van keuzes. Op een dag besloot hij dat als hij een beeld kon gebruiken in zijn werk, hij dat ook zou doen. Vergelijkbaar met mr. Maurits Fornier die een beeld gebruikte in een rechtszaak om zijn punt te maken. Toen de wederpartij aan de beurt was om pleidooi te houden, onderbrak de rechter het verhaal en vroeg: ‘goed, maar waar in de tekening van meester Fornier zitten we nu?’³. Vanaf dat moment is hij beeld en het recht gaan combineren.
Legal design
De combinatie van beeld en recht lijkt de uitgelezen manier om argumentatie kracht bij te zetten of om een moeilijke procedure in beeld te brengen. De definitie van legal design reikt echter verder, dan de toepassing van beeld op recht. Zoals de legal design guru Margaret Hagan het samenvat in haar boek Law by Design: ‘Legal design is the application of human-centered design to the world of law, to make legal systems and services more human-centered, usable, and satisfying.’ Hagan zit meer op de route van het toegankelijk maken van het recht door design, en het makkelijker navigeren door het recht met behulp van design.
Doodling
Waarom is het maken van tekeningen voorbehouden aan kinderen en creatieven? Waarom stoppen velen hiermee het moment dat de werkvloer betreden wordt? Het belang van een doodle wordt zwaar onderschat, stelt Sunni Brown in een TedTalk over doodling. Juist door het achteloos tekenen houdt men beter focus op hetgeen er verteld wordt, onthoudt de informatie beter en is minder snel afgeleid. Daarnaast heeft het een positief effect op de manier waarop je je gedachten ordent en problemen oplost.
Ga tekenen!
Iedereen kan tekenen, ook degenen die denken dat ze niet visueel zijn ingesteld of niet zouden kunnen tekenen. Je hoeft je creaties natuurlijk niet meteen met de hele wereld te delen, of ze in rechtszaken als processtuk te gebruiken. Begin gewoon eens met het uittekenen van de informatie die je krijgt van die ene collega die je vraagt mee te denken over een proces, probleem of contract. Succes!
Imke.
- Darfurnica – Nadia Plesner nadiaplesner.com
- Roam, Dan, The back of the napkin: solving problems and selling ideas with pictures, the expanded version, 2013.
- Gloudemans-Voogd, Nathalie, Woord in beeld, AB 2018-04, https://www.advocatenblad.nl/2018/04/24/125352/