Afgelopen week werd via de website van Leen Bakker een hoogslaper aangeboden voor 24 euro. Een hoogslaper die normaal 319 euro kost. Volgens de meubelzaak ging het om een technische fout, maar inmiddels waren er al meer dan duizend bedden besteld. De NOS kopt vanmorgen dat ruim duizend mensen zich gemeld hebben bij een juridisch adviesbureau om het bed alsnog voor deze prijs geleverd te krijgen. Volgens het adviesbureau staan de klanten in hun recht. Maar is dat ook zo?

Had de klant het kunnen weten?

Kan de consument weten dat een prijs niet klopt, bijvoorbeeld omdat deze te mooi is om waar te zijn, dan kan deze prijs niet altijd afgedwongen worden. De webwinkel kan dan verzoeken om het resterende bedrag bij te betalen of de consument het betaalde bedrag terugbetalen. En echt niet alle webshops zijn volledig geautomatiseerd, dus dit soort fouten worden gewoon gemaakt. Is de weergegeven prijs echter wel een aannemelijke prijs, dan zal de webshop het product gewoon voor die prijs moeten leveren. Dat betekent dat als de consument redelijkerwijs mocht verwachten dat de aanbieding klopt, hij recht heeft op levering.

Koopjes in de media

Het bed bij Leen Bakker is niet het eerste voorbeeld waarbij dit gebeurt. Denk aan de gratis taarten die bij Hema te bestellen waren of de breedbeeld TV bij Wehkamp. Dit veroorzaakte een stormloop op de website en ophef in de media. Onder druk van de media zie je dan dat de webwinkel vaak toch (een gedeelte) van de bestellingen levert. De taartenstunt van de Hema leverde veel publiciteit op, al was dat volgens de webwinkel toch echt niet de bedoeling.

Koopjesjager

Dat de consument ook steeds slimmer wordt, is te zien aan fora en groepen op Facebook waar deze koopjes massaal worden gemeld. De vraag is dan natuurlijk of daar de ‘fout’ wordt gemeld of de hele goede deal. En of de consument het dus al had kunnen aanvoelen dat het niet klopte.

Aliter Melius

Aliter Melius, het juridisch adviesbureau dat gedupeerden via haar site oproept zich te melden, is er zeker van dat de consumenten in hun recht staan en dat Leen Bakker het bed gewoon moet leveren. Zij vermoedt dat er sprake is van opzet en dat Leen Bakker heel veel bezoekers naar haar site heeft willen lokken. Leen Bakker staat er om bekend dat zij artikelen voor bodemprijzen verkopen. Er zou ook een advertentie van Leen Bakker voor het betreffende bed op Marktplaats en Facebook hebben gestaan. Aliter Melius is voornemens om desnoods de gang naar de rechter te maken.

Ik vraag me af ze dit zal lukken. Als er inderdaad sprake is van opzet dan zal Leen Bakker de hoogslaper voor de aangeboden prijs moeten leveren. Maar dat is nog niet zo makkelijk aan te tonen. Een (geautomatiseerde) advertentie op Facebook of Marktplaats is daar in ieder geval niet voldoende voor.

 

  • zie hier het artikel op de NOS.
  • kijk het optreden van Aliter Melius bij Eva Jinek hier terug.
  • vergelijking fout Leen Bakker via Radar. Lees ook de commentaren onder het stuk!

Update 2 oktober 2017

LeenBakker hoeft de prijsfout niet recht te zetten en het product niet voor de lage prijs aan te bieden. De consument had kunnen weten dat het aanbod te mooi was om waar te zijn. De consumenten hebben het aanbod gehad de hoogslager met 40% korting alsnog aan te schaffen.

https://nos.nl/artikel/2195844-leen-bakker-hoeft-goedkope-bedden-niet-te-leveren.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s