cube-689619_1920

Een kansspel organiseren mag alleen als je daar een vergunning voor hebt. Een kansspel organiseren ter promotie van je bedrijf of product mag, wanneer je je houdt aan de gedragscode promotionele kansspelen. Maar wanneer is iets nou een kansspel?

Aanwijzing van winnaar door kansbepaling

Als de aanwijzing van de winnaar geschiedt door enige vorm van kansbepaling, is er sprake van een kansspel. Bij een loterij, trekking en een sweepstake is dat onder andere het geval. Een sweepstake is bijvoorbeeld een wedstrijd waar het winnende nummer van tevoren al bekend is en daarna onder de dop van een fles frisdrank is geplaatst. De koper die de fles met het winnende nummer koopt, wint de prijs.

De leukste foto op social media

Een actie waarbij het draait om subjectiviteit, dus de meeste likes op Facebook of de mooiste foto op Instagram, valt niet onder de noemer ‘kansspel’. Om het zo eerlijk mogelijk te houden, stel je een onafhankelijke jury aan. De meeste likes zijn natuurlijk te tellen, dus dat is ook een goede manier voor een transparante winactie.

Winactie op social media

Houd er wel rekening mee dat wanneer je een dergelijke winactie uitzet op een medium zoals Facebook of Instagram, zij hun eigen gedragsregels hebben omtrent dergelijke acties. Zo verbiedt Facebook het gebruik van ‘share, like & win’ om hun gebruikers te beschermen tegen ‘vervuiling’ van de tijdlijn. En dien je altijd aan te geven dat een winactie niet goedgekeurd, gesponsord of beheerd wordt door Facebook. Zie ook mijn eerdere bericht daarover. Check dus altijd de algemene voorwaarden van het medium waar je de winactie uit wil zetten!

Voorwaarden

Niet verplicht, maar wel zo handig om op het moment dat je een winactie start ook een landingspagina aan te maken met meer informatie over de winactie. Je kunt daar duidelijk neerzetten wat de voorwaarden zijn om deel te nemen, wat de prijzen zijn en wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt. Moet of wil je een minimumleeftijd voor deelname stellen, vermeld dat dan ook duidelijk. Daar voorkom je later klachten mee.

Succes!

Imke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s