advertisement-586132_1920

Albert Heijn is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. Zij heeft in strijd gehandeld met de Nederlandse Reclame Code (NRC) door het weggeven van een gratis blikje bier bij de bestelling. Een klant heeft daarover een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. En wat de voorzitter van de commissie ook aanstipt: dergelijke grote ondernemingen als Albert Heijn en Bavaria zouden van deze regels op de hoogte moeten zijn.

Maar weet jij als beginnende ondernemer waar je promoties en advertenties allemaal aan moeten voldoen?

De reclameregels voor de Nederlandse markt zijn vast gelegd in de NRC. De regels zijn voortgekomen uit het bedrijfsleven: we zijn het allemaal mee eens dat reclame aan deze standaarden zou moeten voldoen.  Zowel burgers als bedrijven kunnen klachten hierover indienen bij de Reclame Code Commissie. Deze ziet toe op naleving van de code.

Adverteer je ook in andere landen dan kan het zijn dat daar weer andere regels gelden. Laat je dus goed adviseren!

Wat voor soort regels zijn opgenomen in de NRC?

Er staan regels in de NRC over adverteren via social media, over kansspelen, alcohol en eten. De Reclamecode Social Media zegt bijvoorbeeld dat in posts altijd duidelijk moet zijn dat het om reclame gaat. Daarom zie je bloggers bijvoorbeeld de hashtags #spon of #sp gebruiken. Zo wordt de klant niet misleid door zogenaamde recensies die in werkelijkheid gesponsord zijn.

In alcoholreclames mag niet naar voren komen dat het overmatig gebruiken van alcohol stoer zou zijn en er moet altijd bij staan dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Hier wordt de minderjarige consument beschermd.

Vergeet ook Facebook niet!

Maar vergeet Facebook niet als je daar adverteert: Facebook heeft aanvullende eigen regels waar reclame en gesponsorde posts aan moeten voldoen. Meer weten? Kijk dan in het Facebook advertentiebeleid.

Conclusie

Je hoeft heus niet alle regels uit je hoofd te leren. Heb je waarschijnlijk ook geen tijd voor. Maar besef je wel dat op het moment dat je met bepaalde (gevoelige) producten zoals alcohol of cosmetische ingrepen adverteert , hier regels bij komen kijken. Adverteer je ook in het buitenland, laat je dan adviseren.

Lees de uitspraak van Albert Heijn hier.

Vind hier de regels van de Nederlandse Reclame Code.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s