pathuis-dumpert

Als hip e-commerce bedrijf of als net begonnen start-up wil je je graag onderscheiden van de saaie, logge, gevestigde bedrijven. Je laat je toekomstige werknemers hun ultra moderne flexibele werkspace zien, de salades en shakes die tussen de middag vers worden bereid, belooft een Apple laptop en koude Friday drinks. Voor minder komt de millenial tegenwoordig haar bed niet meer uit 🙂 Maar eerst een hypermoderne sollicitatie procedure.

Bij Frankwatching kan de sollicitant terecht voor tips, want, zo geeft de website aan ‘Video-cv’s zijn booming!‘ Je leert hier over het beste licht, positie van de camera en dat je beter niet met een script kunt werken.

Anyhow, ik zou dit artikel niet schrijven als er ook een juridisch addertje onder het gras zit 😉 Ben je er namelijk van bewust dat een video (bijzondere) persoonsgegevens bevat. Uit een video kunnen namelijk zoals ras, gezondheid en godsdienst blijken. Je mag een sollicitant dus niet verplichten via een video te solliciteren. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hierover:

“Deze bijzondere persoonsgegevens mag u tijdens de sollicitatie alleen verwerken met toestemming van de sollicitant. Deze toestemming is alleen geldig als u sollicitanten de mogelijkheid biedt om ook op een andere manier te solliciteren, bijvoorbeeld per brief.

U moet daarbij goed duidelijk maken dat de keuze voor de ene of de andere optie geen negatieve gevolgen voor de sollicitant heeft.”

Voldoe je hier niet aan, kan de sollicitant een klacht indienen bij de Autortiteit Persoonsgegevens. Zie voor meer informatie: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/werk-uitkering/sollicitaties

ps. ik heb zelf ook wel eens gesolliciteerd per video, hopelijk heeft het bedrijf deze inmiddels van haar servers gewist 😉

Imke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s