b4cffc33ff4f6b91ecdc639f0fbe706c

Ieder jaar weer die terugkerende vraag: geef je je paspoort wel of niet af aan hotels, reisorganisaties en campings die hier om vragen? De adviezen en waarschuwingen worden ook steeds sterker: privacyweken in de krant en op tv, oproepen van de ANWB om vooral niet je paspoort af te geven. Er is zelfs aan de minister verzocht een verbod op het vragen van paspoorten aan vakantiegangers op te nemen. De Overheid raadt af om je paspoort af te geven. En overal luidt het: geef je paspoort niet af en laat het al helemaal niet (onbeheerd) achter bij de receptie.

En dan ga je zelf skiën. Met Sunweb. Op weg naar het hotel gaf de reisleiding alvast wat tips voor een snelle check-in. En gaf zij ook aan, dat het in Oostenrijk heeel normaal is om je paspoort af te geven bij de receptie van het hotel. Dat je daar echt niet van moet schrikken, want je krijgt het gewoon weer terug. ’s Avonds. Na het skiën. Het werd nogmaals herhaald, dat je het toch gewoon moest afgeven, omdat dat heel normaal zou zijn in Oostenrijk. En dus begonnen alle reizigers druk hun paspoorten te verzamelen en werden deze netjes ingeleverd bij de receptie. Werd niet echt van opgekeken. Ook niet van het feit dat deze op een grote stapel achter de balie werden gelegd. Niet onbereikbaar of veilig opgeborgen.

Toch moet hier wel eens protest over zijn gekomen zou je denken, zeker omdat er zo nadrukkelijk op werd gewezen voor het inchecken. Nu niet. Behalve door mijzelf. Het beste was geweest om een kopie van het paspoort mee te hebben genomen met daarop het burgerservicenummer doorgekrast. Toen ik bij de receptie aangaf naam, paspoortnummer en geboortedatum over te zullen schrijven op de papieren, was het goed. De receptionist weet waarschijnlijk zelf ook heel goed hoe het zit. Maar het gaat natuurlijk gewoon veel sneller als iedereen even inlevert en zij ’s middags op haar gemak de nummers over kan schrijven. Beter leesbaar ook.

Wat dan wel doen?

Het beste en snelste is om op reis altijd een kopie van je paspoort mee te nemen, met daarop het burgerservicenummer doorgestreept. Voldoende om in te checken en voor het hotel voldoende om aan haar verplichtingen (zoals toeristenadministratie) te voldoen.

En Sunweb?

Hopelijk passen jullie je beleid aan en bescherm je je reizigers (je klanten!!) voor dit soort activiteiten. Volgens mij is het heel makkelijk om in de reisinformatie al aan te geven dat de reiziger een kopie paspoort bij zich moet hebben voor het inchecken. Het zou mooi zijn als Sunweb zich inzet om identiteitsfraude van haar reizigers te voorkomen.

Fijn Harry, bedankt!

Imke.

Een gedachte over “Paspoort wel of niet afgeven op vakantie? Sunweb vindt van wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s