photographer-455747.jpg

Er zijn verschillende bedrijven die Instagram foto’s van hun gebruikers reposten om aan hun community te laten zien. Tagt een gebruiker @hemanederland in haar foto, kan het zomaar zo zijn dat de foto van haar nieuwe roze mok in de tijdlijn van de Hema verschijnt. Hetzelfde doet @Bloomonnl met de foto’s van de mooie verse boeketten van haar abonnees. Super leuk om je community op die manier aan je te blijven binden.

Hoe doe je dat nu op de juiste manier?

Op die foto’s zit toch auteursrecht, moet ik dan eerst toestemming vragen? Nee, je hoeft niet per se toestemming te vragen: wat je ook kunt doen is een foto reposten met de vermelding van het account van de foto erbij. Je doet dan een beroep op het citaatrecht, en dat is toegestaan. Wel even het account er bij noemen dus.

Instagram zelf heeft geen repost functie, maar er zijn apps die reposten mogelijk maken én daar meteen een citaat functie bij aanbieden. Check de app-store voor apps zoals ‘repost’ of ‘repost it!’.  Bij het reposten van een foto wordt dan meteen het account genoemd, handig!

Citaatrecht

Het citaatrecht is een uitzondering op het auteursrecht. Een soort van rechtvaardiging om tóch de content van een ander te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om je tekst of artikel kracht bij te zetten. Afbeeldingen worden niet genoemd, maar er wordt over het algemeen wel aangenomen dat beeld hier ook onder valt. Bij citeren dient altijd vermeld te worden wie de rechthebbende van de foto is. Instagram gaat er vanuit dat de gebruiker die de foto op Instagram gepost heeft, ook de rechthebbende is. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt in de algemene voorwaarden dan ook bij de gebruiker gelegd: de gebruiker verklaart en garandeert dat zij de eigenaar is van de door haar geplaatste content. Maargoed, dat is ook wel logisch, anders is het niet controleerbaar.

As we speak..

..word ik zelf gerepost! Een foto die ik had geüpload met mijn account @artjournalamsterdam, is gerepost door @clipperteas: 

 

Ik probeer hier een foto rechtstreeks van Instagram te embedden…over embedden later meer!

Imke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s