10995066596_aeb2c8bc3b_o

Zijn foto’s die op Pinterest geüpload zijn rechten vrij? Niet per definitie!

Licentie voor gebruik

Pinterest legt de verantwoordelijkheid voor het uploaden van foto’s bij haar gebruikers: de gebruiker is verantwoordelijk voor de afbeelding die op Pinterest wordt geplaatst. Eenmaal op Pinterest, mogen Pinterest en haar gebruikers de afbeeldingen (onder andere) gebruiken, weergeven, bewaren, herproduceren, re-pinnen en bewerken op Pinterest. Dat betekent dat de gebruiker een licentie voor gebruik van de geüploade afbeeldingen geeft aan Pinterest en de andere gebruikers. Een licentie houdt in dat de rechthebbende van de foto ook rechthebbende blijft.

Commercieel gebruik

Die licentie aan Pinterest en haar gebruikers houdt niet in dat jij de afbeeldingen die op Pinterest staan zomaar voor je eigen website of webshop kunt gebruiken. Of dat je deze zonder bronvermelding op Instagram kunt posten, of gebruiken voor de flyer van je bedrijf. Er kan nog steeds een (auteurs-)recht op deze afbeeldingen rusten.

Auteursrecht

Om als gebruiker een licentie te kunnen geven, moet de gebruiker die een foto op Pinterest plaatst, wel de maker zijn van de geüploade afbeelding, of toestemming hebben van de maker. Ik denk echter dat veel gebruikers die afbeeldingen uploaden, helemaal niet weten wie de maker is van de afbeelding, laat staan toestemming hebben voor gebruik. Veel pins zullen technisch gezien daarom inbreuk maken op het auteursrecht. Er staat ook bijna nooit een naamsvermelding bij de foto’s, of deze wordt bij het re-pinnen van een foto weggelaten omdat gebruikers de foto vrij kan re-pinnen op Pinterest.

Pinnen van jouw website

Wil je voorkomen dat mensen afbeeldingen van jouw website op Pinterest pinnen? Gebruik dan de code <meta name=”pinterest” content=”nopin” />. Dit voorkomt dat jouw afbeeldingen op Pinterest komen te staan. Lees daar hier meer over.

Achtergrond

De verantwoordelijkheid van de gebruiker is vastgelegd in artikel 2 van de Terms & Conditions van Pinterest, deze kan je hier nalezen (Eng.). Ook heeft Pinterest een aparte Copyright Policy (Eng.). Als je van mening bent dat je auteursrecht geschonden wordt, kan je dat via de Copyright Policy melden melden.

Imke.

photo credit: Pinboard via photopin (license)

3 gedachten over “Mag je foto’s van Pinterest gebruiken?

    1. Om er zeker van te zijn dat je geen auteursrecht schendt, is het verstandiger om naar een website te gaan die daar speciaal afbeeldingen voor heeft, zoals een stockfoto website.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s