ipad-820272_1920De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gisteren aangekondigd een marktstudie te starten naar video platforms zoals Youtube en Dumpert.

Michiel Denkers, directeur Mededinging van ACM, geeft aan de verdienmodellen van bedrijven die in deze markt actief zijn onder de loep te nemen. ‘We willen gedetailleerd weten waar zij geld mee verdienen,’ aldus Michiel Denkers op de website van de ACM.

Belangrijk om te weten bij dit onderzoek is dat de online platforms die video’s streamen centraal staan, maar dat ook bedrijven er om heen bekeken worden. Denk aan mediabureaus en digitale marktplaatsen waarop advertentieruimte wordt gekocht en verkocht. Dit is een sterk groeiende markt waarop zowel nationale als internationale ondernemingen actief zijn.

ACM geeft aan tijdens de marktstudie te zullen kijken naar:

  • de verschillende gebruiksvoorwaarden en verdienmodellen van deze platforms;
  • de advertentiemogelijkheden en advertentie-inkomsten;
  • het verzamelen en gebruik van persoonsgegevens voor bijvoorbeeld gerichte advertenties;
  • de verspreiding van online video’s.

De online consument

ACM heeft de ‘online consument’ hoog op de agenda van 2016 staan. De online wereld voor consumenten is niet meer weg te denken. Consumenten doen steeds meer online: van het zoeken naar informatie, het kopen van spullen tot het online kijken van televisie en series. De grote voordelen en het enorme aanbod trekken veel consumenten naar de online markt. Voor aanbieders is een online platform dan ook dé plek om verschillende diensten en producten aan te bieden omdat online veel consumenten samenkomen.

De ACM ziet echter ook de risico’s: omdat platforms op internet heel snel heel groot kunnen worden en een sterke positie in de markt verwerven. Kleinere initiatieven kunnen geen kans meer krijgen of de grote kunnen bijvoorbeeld ‘diensten’ koppelen die alleen in combinatie met het platform te gebruiken zijn. Marktmacht kan zo leiden tot luiheid en gebrek aan innovatie. Daar is de consument uiteindelijk de dupe van.

ACM publiceert tegelijk met de start van de marktstudie een artikel,  ‘Grote platforms, grote problemen?,’ over de voor- en nadelen van platforms voor consumenten en concurrentie.

Lees het hele artikel van de ACM hier.

Imke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s